TTXGP – Första elektriska Superbikeracet på Isle of Man sedan 1907

Absolut noll påverkan på miljön när de körs och att man ska klara av att ta sig runt TT-banan på under 50 minuter var några av grundkraven för att få ställa upp i TTXGP, Time Trials Xtreme Grand Prix. Det första året man tävlade på Isle of Man, 1907, startade det även elektriska cyklar i tävlingen, men redan till året efter förbjöds de.

Det finns två klasser i TTXGP. Pro Class tävlar man i om man har en större budget än £30.000 och i Open Class om man har en mindre budget än så. Av de 26 teamen som hade anmält sig kom 16 till Isle of Man och endast nio tog sig i mål.

Robert Barber vann det historiska racet efter ett varv på 87.434 mph i snitt, eller 25 minuter och 53.5 sekunder. I ”budget-klassen” tog Isle of Man föraren Chris Heath hand om segern och det efter ett varv på 66.022 mph, eller 34 minuter och 17.3 sekunder.

I TTXGP körde man endast ett varv i år, men redan till nästa år räknar man med att kunna klara av två varv runt den drygt sex mil långa banan som också kallas Mountain Course.