Nytt körkort från 19 januari 2013

Den 19 januari nästa år börjar nya körkortsregler gälla i Sverige och samtidigt introduceras också ett uppdaterat körkort med delvis nytt utseende.

Det nya körkortet är lite tunnare och mjukare jämfört med i dag, fotot är mindre och placerat i mitten på den vänstra sidan och bakgrundsfärgen har en annan rosa nyans med inslag av gult. Kortet har också anpassats för att visa födelsesiffrorna som i övriga Europa, enligt modellen DD.MM.ÅÅÅÅ.

Vänder vi på körkortet noterar vi att streckkoden som tidigare funnits i det nedre högra hörnet är borta, den har helt enkelt fått ge vika för att tabellen med totalt 15 körkortsbehörigheter, varav fem nya, ska få plats. Streckkoden har ersatts med en så kallad datamatrix som innehåller samma information som tidigare.

Körkortet har tagits fram i samarbete med Statens kriminaltekniska laboratorium och enligt Transportstyrelsen ska det bli svårare att förfalska.

– Över 6 miljoner personer har ett körkort och man använder sitt kort dagligen för att legitimera sig. Därför har säkerhetsaspekterna i arbetet haft högsta prioritet, säger Katarina Fröberg, direktör för Transportstyrelsens körkortsavdelning.

De nya körkorten är liksom tidigare giltiga identitetshandlingar inom Sverige, men de gamla korten kommer också gälla efter den 19 januari. Katarina Fröberg igen:

– Tidigare körkort kommer givetvis fortfarande att vara giltiga. De gäller fram tills det datum som finns angivet på kortet. Man behöver alltså inte byta ut sitt gamla körkort förrän giltighetstiden går ut, såvida det inte blir ogiltigt av någon annan anledning.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: