Livstecken från kidnappade Johan Gustafsson

Johan Gustafsson kidnappades i Mali för snart fyra år sedan. Tillsammans med en kollega korsade de Afrika på motorcykel och när de stannat till på en uteservering i Timbuktu fördes de och ytterligare två personer bort.  Senaste gången Gustafsson sågs i video var för två år sedan och nu har kidnapparna, terrororganisationen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim, släppt ytterligare en video.

I det nästan 20 minuter långa klippet (uppmärksammat av Aftonbladet och Expressen) får Johan och hans medfånge, sydafrikanen Stephen McGowan, skicka meddelanden till sin familj och regering. De sitter i ett skogsbryn i Saharaområdet, omgivna av beväpnade män och en maskerad man som intervjuar dem. 

– Till mamma och pappa, jag älskar er och jag saknar er fruktansvärt. Till mina systrar, jag hoppas att ni går vidare med era liv. Jag hoppas att ni inte glömmer mig. Men sitt inte och vänta på mig, jag hoppas på det bästa men jag vet inte hur det här kommer sluta.

Gustafsson bär långt skägg och ber den svenska regeringen stötta hans familj och göra vad de kan för honom. Den maskerade mannen hävdar att Johan gjort ett misslyckat flyktförsök. Efter flera timmar i öknen ska han varit döende av törst, innan kidnapparna hittade honom. Aqims krav för Johans frihet är utväxling, i likhet med Serge Lazarevic (se höger).

Aftonbladet har pratat med Johans familj, som inte har något emot att nyheter om videon publiceras men vill inte kommentera den. Inte heller polisen eller utrikesdepartementet önskar kommentera videon. 

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: