Lättaste metallen uppfunnen

Materialet är ett sorts metallskum som kallas ultralight metallic microlattice. Det uppbyggt av tunna strängar som gör det elastiskt. Trycks det ihop återfår det snart sin form, ungefär som en tvättsvamp. 

– Tricket är att tillverka ett gitter av sammankopplade ihåliga rör med en väggtjocklek 1000 gånger tunnare än ett mänskligt hårstrå, säger forskaren Tobias Schaedler, som är huvudförfattare till studien som nu publiceras i Science.

– Material blir faktiskt starkare av att reduceras till nanonivå, säger Lorenzo Valdevit, en av forskarna bakom materialet.

Lättheten beror på att materialet består av 99,99 procent luft. Det är så lätt att det kan läggas ovanpå en maskros. Materialet är därför lämpligt i fordonsindustrin, till exempel i deformationszoner i bilar. Metallen som har använts är nickel men fler ämnen kan användas i uppbyggnaden. Förhoppningsvis kan det även nå motorcykelindustrin. Problemet är bara att materialet inte är lämpligt för massproduktion, åtminstone inte i sin nuvarande form.  

– Det här är häftigt och ett rejält framsteg för materialforskningen, säger Lennart Bergström, professor i materialkemi vid Stockholms universitet till SVT. Han menar att upptäckten är avgörande för utvecklingen av superlätta material.

Foto: Tidskriften Science

Annons

Annons