Här skadas motorcyklister i Sverige

Det är Länsförsäkringars Forskningsfond som lagt medel på forskning kring motorcyklister och mopedister. Åsa Forsman och Anna Vadeby på VTI har genomfört och skrivit rapporten. Rapporten har tittar närmare på i vilka miljöer motorcyklister omkommer och skadas. Man kom fram till att var tredje dödsolycka och 42 procent av alla som skadas svårt gör det i tätort. 

 Motorcyklister skadas i högre grad än personbilister i tätort, det gäller både dödade och svårt skadade. Det visar att det finns ett tydligt behov av att öka fokus på MC-säkerhet i städerna. Ett exempel är att fundera över utformning av korsningar, säger författaren Åsa Forsman till SMC.

Rapporten bekräftar också det vi redan vet, att motorcyklisten är förloraren i en krock med bil. I kollision mellan bil och motorcykel dör 45 gånger så många motorcyklister som bilister – 182 mot 4 under den granskade perioden. Personbil leder endast en aspekt av statistiken, inte skadad – 3258 mot 66.

Redan i augusti publicerade vi en artikel om rapporten. Material som detta är dock värt att lyfta fram igen för att öka uppmärksamheten kring det. Att många motorcyklister skadas i singeolyckor och kollisioner vet vi sedan tidigare, men även för SMC var det höga skadeantalet i tätort överraskande och visar som Åsa Forsman säger att det behövs mer fokus på motorcykelsäkerhet i städerna. 

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: