Guldbågen 2007

2006 blev Stellan Egeland tvåa i EM och trea i VM i hojbygge med sin Esox Lucius (latin för gädda). Just det året fanns ingen tid att ställa ut cykeln på MC-Nytts utställning Guldbågen eftersom hojen då befanns sig i en container på väg till USA. Ett år senare fanns det lite mer tid. Stellan åkte till Gränsö slott i Västervik och vann Guldbågen.

Den såg ut som någonting före andra världskriget. Det latin-klingande namnet som betyder ”gädda” syftade till motorcykeln utdragna linjer och ökade bara på mystiken.  Vad var det här? En Harley-Davidson sidventilare med så mycket udda och klassiska hot rod-accessoirer att man fick dra efter andan för varje smart pryl man tittade på.

Vad var det här? Och vem var Stellan Egeland? När oerhört innovativa Esox Lucius blev tvåa i EM 2006 föddes en stjärna. Idag är Stellan en av världens mest respekterade hojbyggare och har utmärkt sig för sin mångsidighet. Till och med Roland Sands går omkring med en T-shirt som det står SE-Service på.

Att Esox Lucius mer än ett år efter att den blivit byggd fortfarande höll måttet bevisades då Stellan vann Guldbågen vid MC-Dagarna i Västervik sommaren 2007. Så vad är då gäddan byggd av?

Motorn är en Harley-Davidson storsida och växellådan en fyrväxlad harley-låda. Ramen har Stellan byggt själv och längst fram sitter en W&W springergaffel med 52 graders rake. Fälgar och däck kommer från hot rod-världen och är American Racing magnesiumfälgar med Hoosier Frontrunners som monterats i svarven och fasats av i kanterna för att bli körbara på motorcykeln. Den egenknackade soppatanken har fått bänslemätare från en 30-tals-Ford, sidstödet är en kopplingspedal från en Ford 1937 och växelpedalen kommer från en Ford 1938.

Förgasarna är dubbla SU med egenhändigt snidade trattar. Oljetanken var tidigare en Scot-kompressor medan avgasrör, fotpinnar, sits och ”bakskärm” med integrerat lyse är frästa, bankade och svetsade i SE-Service verkstad i Skogås, Stockholm. Grym? Ja, betänk då att det här var Stellans andra hojbygge. Det tredje vann han VM med.