Dödsolyckstalet ner under 2008

Vägverket, eller Transportstyrelsen som verket nu heter, redovisar att antalet olyckor med dödlig utgång bland motorcyklisterna var 50 stycken förra året jämfört med 60 stycken år 2007. Det är en minskning med 15 procent.

– Att minskningen är större för motorcyklister än för alla fordonsslag tillsammans är mycket positivt. Att de är bättre än genomsnittet beror på att majoriteten av dem är mycket trafiksäkerhetsmedvetna, att väldigt många går på SMCs fortbildningar av olika slag och inte minst filmen Tvärnit som nådde många motorcyklister i riskzonen, säger Per Johansson, VD på McRF.

När det gäller mopederna är det en minskning från 11 döda 2007 till 7 döda 2008. En minskning med 36 procent. Även svårt skadade mopedister minskar rejält, minus 35 procent.

En av de viktigaste orsakerna till de positiva talen är att de gamla 30-mopoderna fasas ut att de som kör Moped Klass I har utbildning vilket innebär att i stort sett alla som kör moped har utbildning. Dessutom minskar trimningen vilket också bidrar till den positiva utvecklingen.

– Att alla som kör moped har utbildning, att föräldrarna är mer engagerade och att trimningen minskar har också stor betydelse för den positiva olycksutvecklingen, säger Per Johansson.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: