Världens snabbaste elhoj

 

Förra året var hastighetsrekordet för elhojar 278 km/h. I år har Chip Yates höjt ribban, och det rejält. Han noterade nämligen 315 km/h med sin elektriska superbike under en körning i den legendariska saltöknen i Bonneville. Denna blixtsnabba utveckling på elhojssidan är verkligen fascinerande, och vittnar åter om att tävlingsverksamhet driver den tekniska utvecklingen framåt. En utveckling som förhoppningsvis även kommer den prestandainriktade elhojköparen till gagn inom kort.

Rekordförsöken var dock inte helt utan komplikationer. Först gick drivkedjan av i närmare 280 km/h på väg upp mot toppfart och senare körde Chip in i en mile-marker på grund av dålig sikt efter en runda på 312 km/h…

Det intressanta med Chip Yates hoj är att det är en ”vanlig” elektrisk superbike som han normalt använder för race på vanliga asfaltsbanor. Inför hastighetsrekordförsöken modifierade Chip hojen med hjälp av UQM Technologies, bland annat genom att öka motoreffekten från 241 hästkrafter till 258. Svingen har förlängts med 10 tum och hojens bakparti har fått en annan design.

%d bloggare gillar detta: