Var femte singelolycka när hojen står stilla

Försäkringsbolaget Svedea konstaterar att hojsäsongen är på gång och har tittat närmare på sin olycksstatistik från förra året. De uppmärksammar att hela 20 procent av deras singelolyckor sker när motorcykeln står stilla. 

– Bara under förra säsongen handlade 200 av våra totalt 1 000 singelolyckor om att motorcykeln vält när den stod stilla. Oftast beror vältskador på att man parkerar på underlag som gett med sig eller lutar. Så det är skador som lätt borde kunna undvikas, säger Olle Molin, produktchef för mc-försäkring på Svedea.

Man kan tro att vältskador är relativt milda, men enligt Svedea kostar de i snitt 20 000 kronor att åtgärda.

– Vältskador kan bli dyrare än man tror att reparera. De vi hade förra året kostade i snitt 20 000 kronor att åtgärda. Förutom att det är stora kostnader så innebär en skada också att ägaren står utan motorcykel under tiden den repareras. Därför vi vill uppmana alla mc-ägare att tänka till före man parkerar, fortsätter Olle Molin.

Svedea har samlat sina bästa tips för säkrare parkering, du hittar dem till höger. Vi är alla ivriga när hojsäsongen drar igång, men som alltid är det ingen dum idé att ta det lugnt de första veckorna – oavsett om det gäller parkering eller landsvägskörning. Det har trots allt gått några månader sedan senast (för de flesta).