Vacker racing i helgens Motocross-VM i Argentina

Under helgen kördes årets tredje deltävling i Motocross-VM i Argentina, där Team HRC:s Tim Gajser och Red Bull KTM Factory Racings Pauls Jonass segrade i MXGP respektive MX2. Från svenskt håll var Alvin Östlund och Anton Gole på plats.

Team HRC:s Tim Gajser kom till söndagens start i pole position efter att ha presterat snabbaste tid under lördagens kval på den vackra banan. Han höll fast vid sin fina form och vann helgens första MXGP-race före Monster Energy Yamaha Factory Racings Jeremy Van Horebeek och race två drygt fem sekunder före sin teamkamrat Evgeny Bobryshev. Med sin starka prestation tog Gajser därmed över ledningen och den röda plattan på väg till nästa deltävling vid Leon i Mexiko.

Monster Energy Yamaha Factory Racings Jeremy Van Horebeek presterade årsbästa efter att ha kört till sig 2:a respektive 3:e plats för att sluta som tvåa totalt i helgens GP. Efter en bra försäsong hade Jeremy det lite kämpigt i de två första omgångarna av mästerskapet, men ser nu ut som en utmanare till kommande segrar.

Samtidigt kämpade Team HRC: s Evgeny Bobryshev, som visserligen inte mådde något vidare bra på grund av ett virus, och hans 5-2-resultat i racen gav honom hans första pallplats för året. Bobryshev passerade både Desalle och Van Horebeek i race 2 för att leverera ett 1-2-resultat till HRC-teamet och med båda förarna på GP-pallen.

MX2

Red Bull KTM Factory Racings Pauls Jonass tog sin andra GP-seger och 1-1-resultat i årets MX2-säsong vid Neuquen, Argentina. Den lettiska föraren inledde bra och vid målgång i båda racen hade han en lucka ner till resten av fältet.

Samtidigt fick den andra Red Bull KTM Factory Racing-föraren Jorge Prado Garcia till bra starter för att knipa helgens båda FOX holeshots. Han kämpade sedan med sin teamkamrat innan han förlorade mark, där han satte 2-3-placering resulterade i andra plats totalt i helgens GP.

Team Suzuki World MX2 Team Jeremy Seewer hade det visserligen kämpigt med starten i race 1, och efter att ha legat på åttonde plats första varvet körde han upp sig till 5e plats. I race två inledde han på 3:e plats och lyckades senare ta sig förbi Jorge Prado Garcia men kom inte tillräckligt nära för att utmana Jonass. Jeremy tog 3:e plats totalt i helgen GP, och tog därmed över ledningen och den röda ledarplattan.

Kemea Yamaha officiella MX Teams Benoit Paturel var imponerande i race ett och hans 2:a plats placerade honom i poängledning inför race 2. Men han ”lycka” förändrades i race två där möjligheten att ta den röda plattan försvann då han körde omkull och hans 9e plats gjorde att han slutade helgens GP på 4:e plats. Benoit ligger nu trea i mästerskapet.

Svenske Yamahaföraren Alvin Östlund inledde helgen starkt med att sätta 10e tid på träningen, innan han krashade olyckligt och fick bege sig till sjukhus, där det lyckligtvis stod klart att inget var brutet. Dessvärre missade Alvin helgens tävlingar, och nu hoppas vi på ett snabbt tillfrisknande så att vi får se honom på startlinjen i nästa deltävling om två veckor i Mexiko.

Svenske Husqvarnaföraren Anton Gole hade inte riktigt den helg som vi hade hoppats på och slutade på 26e plats i race 1, men snäppte upp sig en del till race 2 där han slutade på 19e plats i den stentuffa konkurrensen, och därmed säkrade två viktiga VM-poäng.

Nästa deltävling i Motocross-VM körs 2 april vid Leon i centrala Mexiko.