Trygg-Hansa: Bilister vållande i 64% av olyckorna!

Pressmeddelande från Trygg-Hansa;

MC-olyckorna har minskat med 47 procent

2010-04-23 17:00

Bilister är vållande till sex av tio MC-olyckor men motorcykelolyckorna har minskat med hela 47 procent de senaste tre åren. Och när en motorcykel är med om en trafikolycka är det sällan motorcykelförarens fel. Hela 64 procent av olyckorna som en motorcykel är inblandad i orsakas av bilister.

Trygg-Hansa har analyserat de 755 motorcykelolyckor mellan 2007 och 2009 med mer än en förare inblandad och där motorcyklisten var försäkrad hos Trygg-Hansa. Statistiken visar att antalet olyckor har minskat med hela 47 procent under treårsperioden. I hela 64 procent av kollisionerna var det bilisten som var vållande. I endast 30 procent av alla olyckor där en motorcykel är involverad är motorcyklisten direkt vållande.

– Att olyckorna går ner i kombination med att det oftast inte är motorcyklisterna som ligger bakom olyckan tyder på att motorcyklisterna är säkra förare, säger Kjell Rytterström, Skadeförebyggare på Trygg-Hansa. Det är en mycket positiv utveckling vi ser, under 2009 har vi inte haft ett enda dödsfall bland motorcykelolyckorna.

I de fall som motorcyklisten varit vållande är det vanligast att de kört på någon annan bakifrån. Det står för 46 procent av skadorna men har minskat med 55 procent under perioden. Näst vanligast är att ha missat väjningsplikt (11 procent), tätt följt av påkörning av parkerat fordon (10 procent).

– De absolut vanligaste orsakerna till MC-olyckor är att bilföraren missbedömt avståndet till en motorcyklist vid en vänstersväng eller att bilisten missat att denne själv har väjningsplikt, säger Kjell Rytterström. Det bästa sättet för mc-förare att undvika olyckor är att alltid hålla avståndet och anpassa hastigheten efter gällande hastighetsbegränsningar.

Tips inför motorcykelsäsongen:

– Använd alltid godkänd hjälm, ryggskydd, dräkt, stövlar och handskar, avsedda för mc-bruk. Detta gäller även passagerare.

– Bär ljusa, gärna reflekterande kläder och hjälm som syns i trafiken.

– Kör alltid med lyset på.

– Kör riskmedvetet – tänk på att andra har svårt att uppmärksamma dig som MC-förare.

– Gå en fortbildningskurs i ”avrostning” inför säsongen.

– Anpassa hastigheten – för hög hastighet är orsaken till cirka 90 procent av de allvarligaste olyckorna.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: