Tre prickar sen ryker lappen

Lite för mycket sicksackande i morgontrafiken, körning utan bälte med mera är exempel på förseelser som skulle kunna innebära en prick. När du har samlat på dig tre prickar blir du av med körkortet, men en enda förseelse ska inte innebära någon indragning. Det här ska få trafikanter med körkort att skärpa till sig, vilket är syftet med förslaget som Vägtrafikinspektionen har tagit fram.

Flera länder i Europa har redan ett pricksystem, Danmark, Norge, Nederländerna, Spanien, Frankrike och Storbritannien. Utredaren Håkan Östlin som jobbar med förslaget för svenskmark, säger till SvD att det vore konstigt om man inte anammade lite nytänkande.

När du har samlat på dig två prickar får du ett brev som varnar dig för följderna av en tredje. Vilket ska leda till att man skärper till sig. Äldre och mer erfarna förare ska lättare kunna få fler prickar än unga förare, yngre har inte samma erfarenhet och gör lättare misstag. Den som vill ska också kunna ha möjligheten att radera prickar genom att gå frivilliga kurser i trafiksäkerhet.

Genom ett konto på nätet skulle det vara möjligt att hålla koll på sitt saldo, säger Håkan Östlin.

Införandet av ett pricksystem har tidigare diskuterats i Sverige, så tidigt som 1972 drog den första utredningen igång. Den nya utredningen ska ta lärdom från de Europeiska grannar som redan har ett aktivt system. Håkan Östlin betonar att frågan är komplex och att det kommer krävas mycket arbete innan ett eventuellt införande kan komma på tal.

Vad tror du om införandet av ett pricksystem? Kommentera nedan.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: