Tips inför hjälmköpet

Det första du behöver göra är att i alla fall få ett hum om din storlek. Ta ett vanligt måttband och mät omkretsen runt huvudet, strax över ögonbrynen runt den bredaste delen av ditt huvud.
 
Ett annat knep är att ta måttet med en bit snöre och sedan mäta snöret med en tumstock eller liknande.
 
Leta sedan upp hjälmtillverkarens storleksguide för att se vilken av deras storlekar som matchar ditt centimetermått. Hamnar ditt mått mellan två storlekar är de generella rådet att välja den mindre.
 
Håll i åtanke att hjälmstorlekar och formen på skalet och inredningen varierar mellan olika tillverkare.
 
När du nu har listat ut din storlek är det dags att se hur hjälmen passar. Ta tag i hjälmen i hakremmarna och rulla in huvudet med pannan först. Tryck inte på hjälmen uppifrån och ner.
 
Försök sedan att vicka hjälmen framåt genom att lyfta den i bakkant, det ska inte vara möjligt. Greppa hjälmen på vardera sida av huvudet med båda händerna, lyft och vicka på den för att känna att den hänger med i rörelserna utan glapp.
 
Gå runt ett bra tag med hjälmen på i affären. Det kanske känns fånigt men det är inget ovanligt. Precis som det inte är ovanligt att se motorcykeljournalister sitta och jobba vid skrivbordet i all möjlig hojutrustning.
 
När du sedan tar av dig krukan ska du hålla utkik efter röda och/eller ömmar punkter på huvudet. Om de dyker upp efter ett kort test som det i affären kommer de garanterat bli problematiska i det långa loppet.
 
 Om hjälmen i övrigt är i rätt storlek kan den helt enkelt vara fel utformad för ditt huvud. Prova en annan modell eller tillverkare tills du har hittat bästa möjliga passform. Frestas inte att köpa en för stor hjälm på grund av rea eller färg/grafikpreferenser.
 
En stor hjälm läcker fartvind, är sannolikt bullrig och den är framförallt osäker. Hjälmen är allra viktigaste delen i din utrustning, den måste passa rätt.
 

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: