Tips att tänka på under allmänhetens körning

En bandag är ett perfekt tillfälle för dig som vill utveckla din körning. Det finns ingen mötande trafik och en bana erbjuder en säker miljö där du kan lära dig mer om att köra motorcykel. På bana kan du helt fokusera på din egen körning och få utnyttja motorcykeln till vad den är byggd för.

Det är också en självklarhet att samtidigt visa respekt för de andra förarna på banan. Vingla inte utan håll ditt spår och var förutsägbar i din körning. Om du ska köra om någon, gör det då i god tid innan en kurva och med stor marginal. Trots att du kanske tycker att en omkörning var bra är det den omkörde som bestämmer om det var okej eller inte. Kom ihåg, det är ingen tävling. Alla som kör är vinnare under en bankörning.

Här kommer de främsta råden från Marcus Ladarp, som är en av de som anordnat flest bankörningar i Sverige:

1. På en bandag är alla förare olika rutinerade, alla har olika talang och därför finns alltid ett antal grupper, för nybörjare och för mer erfarna. Tänk på detta och lämna utrymme vid omkörningar. Om du kör om någon så tänk på hur du skulle vilja bli passerad själv utan att bli rädd. Alla ska ha en rolig, utvecklande och givande dag.

2. Tänk på att dricka mycket. Du behöver kunna behålla fokus och en avåkning på grund av vätskebrist är väldigt onödigt.

3. Lufttrycket i däcken behöver oftast sänk­as när du kör bana, är du osäker så ta hjälp av personalen. Ingen fråga är dum!

4. Tänk på att däcken kallnar i depån, de behöver minst 2–3 uppvärmningsvarv innan du ökar tempot.

5. Håll ditt spår, kryssa inte och titta inte bakåt. Rikta uppmärksamheten långt framåt. Ingen bakhjulsåkning!

6. Se över din motorcykel i god tid innan bankörningen. Betänk att om du har ett tillbehörsavgassystem kommer troligtvis en så kallad dB-killer att krävas för att du ska klara ljudbestämmelserna.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: