Thomas Berglund vann Malle Moto-klassen i Dakar

Marc Coma och Joan Barreda hade en lång duell under den första halvan av rallyt, men när Barreda förlorade flera timmar under den första maratonetappen ryckte Coma ifrån och kunde till slut ta sin femte Dakar-vinst. Det är i sin tur KTM:s 14:e vinst.

Thomas Berglund lyckades inte ta tillbaka ledningen i Maratonklassen och fick nöja sig med andraplats, men imponerade med en förstaplats i Malle Moto och tiondeplats bland amatörerna. Thomas blev 23:a i totalen och skriver att det blir avslutningen på hans Dakar-karriär.

– Äntligen i MÅL! Har känt sedan första sträckan att jag hade vinstchans i malle-motoklassen men det är inte förrän nu på podiet jag kan känna mig helt säker. Två andra pokaler åkte med i bara farten som tvåa i Marathon och tia i amatörklassen. Min egen målsättning att försöka placera mig bland de 20 bästa blev dock lite för svår. Konkurrensen är stenhård om jag ska jämföra med min bästa placering 2010 då jag var tolva totalt. 4000 euro i prispengar försvinner nog ganska snabbt i en del svarta hål men är helt klart en trevlig bonus. Detta sätter nu punkt för min mc-körning i Dakarrallyt och familjen kan nu få se lite mer mockande i hästboxarna och som ponnypappa på fälttävlans arenorna, skriver Thomas på sin Facebook-sida. 

Ytterligare en positiv Berglund-nyhet är att bröderna Anders och Mikael Berglund klarade det! 50-åringarna uppfyllde sin livslånga dröm om att få köra Dakar-rallyt. Mikael blev 67:a i totalen och Anders 74:a, detta av totalt 79 förare som slutförde rallyt – då ska man ha i åtanke att det var 161 stycken som startade. Vi ser fram emot att höra mer från de tre Berglundarna om deras äventyr.