Ta med och packa rätt!

Att resa är att leva har någon klok och reslysten människa sagt. För att devisen skall stämma måste vi också vara anpassade för resandet och beredda på dess vedermödor.
Det viktiga i resandet är inte alls att få med sig så mycket som möjligt inför resan. Att vara beredd på precis alla situationer kräver mycket bagage eller mycket pengar.
Det beror väldigt mycket på var du skall åka. På Kolahalvön är ett tält och sovsäck ofta viktigare än ett Visakort med ändlös kredit. I England är ofta regnkläder viktigare än solkräm. Men ingen är glad av att ha för mycket med sig.
Allt handlar om anpassning till resan och målet. Dock stannar det inte där, rätt bagage måste också vara rätt packat. Och kanske inte minst, nedpackat i rätt ordning.
Det är inte så lyckat att lägga pass, reservnyckel eller extrahandskar längst ner i packningen. Det du ska komma åt ofta är bättre att ta längst ut, längst bak i toppboxen eller motsvarande ställe i annan väska, tankväska till exempel.

Lösningen med tankväska istället för toppbox har sina fördelar framförallt i väghållning och bränsleåtgång. Väghållningen är beroende av viktfördelningen så försök hålla den så central som möjligt på hojen. Tyngdpunkten skall vara så nära motorcykelns egna mittpunkt som möjligt. En tungt lastad toppbox saboterar förutsättningarna för bra balans.

Försök istället lägga de tunga grejorna så långt ner och långt fram i sidväskorna du bara kan.
Ett annat bra tips är också att lägga din packning hårt rullad i påsar. Flera små påsar är bättre än en stor om fukt börjat tränga in i väskan. Dessutom kan det vara skönt att kunna separera använda tubsockor från fräscha t-shirtar i möjligaste mån. De fina kläderna kan må bra av att läggas högst upp i toppboxen så utbrett som möjligt, men kostymen bör nog bli kvar hemma.


Tänk så här
Du ska ha så lite du kan utan att tulla på det nödvändiga. Även om väskorna inte är fulla så kommer du kanske köpa med dig något hem, så proppfyll inte bara för att du kan. Fulla väskor väger och vikt är aldrig bra att ha med sig i onödan.

Packar du kläder i flera små påsar gör det mindre om du måste öppna en väska i regnväder och dessutom håller du bättre ordning så.
Packa inte allt i packfickor bak, för bästa jämvikt och bekvämlighet är det bra att komplettera med en tankväska.
Skriv ner dina iakttagelser om packning och läs före nästa resa.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: