Sylvain Guintoli vann Superbike-VM

Under Losails artificiella ljus kunde Sylvain Guintoli inte bara minska luckan mot Tom Sykes utan vända det till mästerskapsvinst efter att ha vunnit båda helgens race. Detta efter två race med viss kontrovers och en Sykes som gav allt. 

Det första racet var hyfsat odramatiskt för Guintoli som kunde köra sig till en seger med flera sekunder tillgodo. Losail är en bana Guintoli har mycket goda resultat på sedan tidigare och det märktes att fransmannen gillar banan. För Sykes var det desto tuffare, ett tag var han nere på femteplats men mot slutet kunde han kämpa sig upp till tredjeplats. Framför honom låg teamkollegan Loris Baz som på sista varvet blev beordrad att tappa en position för att hjälpa Sykes, likt på Magny-Cours. Baz vägrade dock och tog andraplatsen före Sykes.

Efter racet kallade Sykes sin teamkollega för ”omogen och respektlös”, både mot honom, teamet och Kawasaki. Sykes valde sina ord väl efter det andra racet och pekade inte direkt på Baz som anledningen till att han förlorat mästerskapet, men antydde vissa saker som påverkat – bland annat det första Qatar-racet och Sepangs-deltävling där Baz kolliderade med Sykes. Baz i sin tur sa att han struntade i teamordern för att hans team förtjänade andraplatsen och att han ”bara är snäll mot de som är snälla mot mig”. 

Till race två handlade det i stort sett om att komma före den andra för att vinna mästerskapet. Sykes fick en bättre start men Guintoli fick upp tempot och passare britten på varv fyra. Efter det höll Guintoli sin ledning till målgång. Sykes pressade synbart så hårt det bara gick, med Jonathan Rea precis bakom sig. Men luckan till fransmannen ökade och med ett fåtal varv kvar gick Rea om Sykes. 

Den 32-åriga fransmannen vann mästerskapet med 6 poäng tillgodo och är den andra fransmannen att ta hem WSBK. Under säsongen har Guintolio tagit 5 vinster, 16 podium och 2 pole positions.