Sturla klar för MotoGP 125 efter succé i Red Bull Rookie

Loppet i Frankrike går under 17 maj, så det är dukat för lite av en norsk fest också på Le Mans. Men äventyret slutar inte där för den norske talangen. På telefon från Spanien kunde han nämligen avslöja fler nyheter för Bike. Det är inte bara VM-loppet i Frankrike som hägrar, också i Barcelona, Misano och Estoril ska normannen delta på startrakan och det var en inte så lite stolt 17-åring Bike var i kontakt med.

– Ja, det är ju VM, så det är ganska så stort. Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag visste ju att jag hade chansen i år, men att det skulle komma så tidigt och hela fyra lopp, var ju väldigt kul.

VM-debuten på Le Mans under den norska nationaldagen förväntar han sig ska bli tuff.

– Det är svårt att säga hur det går. Banan känner jag från tidigare, men motorcykeln är ny så vi får se. Det hade varit bra att ta poäng, men det kan bli svårt. Jag får resa dit för att lära mig lite också. Förhandstipsen från Rookie Cup är att det är många i VM som kör bättre än mig, så därför är det också många jag kan lära mig av, säger den ödmjuke 17-åringen från Heggedal.

Han har dock inga planer på att ta det lugnt.
– Jag ska ge allt och göra mitt bästa för att försöka matcha min teamkollega, som jag har kört tillsammans med i Rookie Cup tidigare. Vi får se hur det blir med den nya cykeln. Jag har fördel av att jag har kört på banan tidigare, medan han känner cykeln.

Visserligen är det samma märke och typ av motorcykel i VM som det var i Rookie Cup, men man kan inte sticka under stol med att det kan vara stor skillnad. Cyklarna i VM är maximalt trimmade på alla sätt och vis och det betyder att det bland annat är mer kraft och bättre dämpning.

Fagerhaug hoppas att uttagningen till de fyra VM-loppen betyder att KTM har lust att investera lite av framtiden i honom.
– Jag tror att de vill få mig att gå så långt som möjligt eftersom de satsar så här mycket på mig. Jag hade ju säkert inte fått denna chans om de inte trott på mig, säger han uppriktigt.

Han har däremot, inte överraskande, liten tro på att få höra den norska nationalsången på Mans den 17 maj.
– Nej, jag tvivlar nog på det. Jag tror inte jag kommer vara i toppen så tidigt. Det är många som är väldigt bra där. Som sagt, det är trevligt att bara ta poäng.

Innan debuten i VM körde Fagerhaug igår Rookie Cup på Jerez och vann den första tävlingen efter en sanslös uppkörning från sista plats. Sturla kraschade nämligen inledningsvis i loppet, men kom upp och kunde fortsätta, innan det efter en annan krasch blev omstart. I det andra loppet var det Denny Kent och Sturla Faugerhaug som gjorde upp om segern ända fram till mållinjen. Denny Kent var dock den som vann.

Alla loppen i Rookie Cup går att se via www.redbullrookiescup.com där även Alexander Kristiansson från Hörby i Skåne tävlar. Vårt svenska hopp tog en fjärdeplats i det första loppet på jerez men kraschade i det andra då han ledde. Vi kommer garanterat att få se mer av Alexander Kristiansson i framtiden!

Nästa tävling är den 30 maj på Mugello i Italien.

%d bloggare gillar detta: