Storstilat avslut för mannen i blått

Jorge Lorenzo flög iväg från sin poleposition när starten gick på Valencia-banan för säsongens sista MotoGP-race. Spanjoren som kört för Yamaha i nio år gjorde sitt sista race för dem och förhållandena var perfekta för att han skulle gör ännu ett av sina berömda ryck-och-försvinn-race.
 
Rivalen och landsmannen Marc Marquez var en av få som skulle kunna utmana honom men han missade starten helt, den som var närmast Jorge Lorenzo under de första varven var istället Andrea Iannone, Ducati-föraren som sparkas till förmån för just Jorge Lorenzo till nästa säsong.
 
Suzuki-föraren Maverick Vinales höll hårt i en tredjeplats med Valentino Rossi jagande i hälarna. Yamahas Valentino Rossi tog sig förbi Maverick Vinales efter att han granskat honom noggrant under ett par varv på banan som bjuder på få enkla omkörningstillfällen. En hätsk strid om andraplats mellan Andreas Iannone och Valentino Rossi skulle nu bjuda publiken på fin underhållning under fler varv.
 
Hondas Marc Marquez är redan korade världsmästare den här säsongen men han slog definitivt inte av på takten bara för det. Han var snabbt uppe bakom Valentino Rossi efter att italienaren tagit sig förbi Maverick Vinales. Fighten mellan Ducati- och Yamaha-förarna gav Marc Marquez precis vad han behövde för att ta sig förbi båda och börja ta upp jakten på Jorge Lorenzo som nu ledde med fler sekunder.
 
Andrea Iannone som nyligen kommit tillbaka efter en allvarlig skada körde storstilat men fann sig ändå underlägsen Valentino Rossis fina körning runt banan. Det ledde till flera omkörningar signerade Valentino Rossi som Andrea Iannone tog igen genom att låta urkraften i Ducatin skjuta förbi Yamahan på start- och mål-raksträckan.
 
Jorge Lorenzo började köra mer på säkerhet och Marc Marquez knappade in på honom nog för att sätta honom under lite press för första gången sedan starten av racet. Ledningen visade sig dock vara ointaglig och Jorge Lorenzo korsade mållinjen som den här säsongens sista vinnare, ett fint avslut på hans nioåriga karriär hos Yamaha.

KTM som ställde upp som wildcard med Mika Kallio som förare var tvungna att bryta racet på grund av elfel. Teamet kommer utgöra en ny fabrikssatsning i MotoGP-nästa säsong med Pol Espargaro och Bradley Smith som förare.

Resultat: Valencia MotoGP: 
1. Jorge Lorenzo 
2. Marc Marquez 
3. Andrea Iannone 
4. Valentino Rossi 
5. Maverick Viñales 
6. Pol Espargaro 
7. Andrea Dovizioso 
8. Aleix Espargaro 
9. Bradley Smith 
10. Alvaro Bautista 
 
Resultat: Moto GP 2016
1. Marc Marquez Repsol Honda 298
2. Valentino Rossi Movistar Yamaha 249
3. Jorge Lorenzo Movistar Yamaha 233
4. Maverick Vinales Team Suzuki Ecstar 202
5. Andrea Dovizioso Ducati Team 171
6. Dani Pedrosa Repsol Honda155
7. Cal Crutchlow LCR Honda 141
8. Pol Espargaro Monster Yamaha Tech 3 134
9. Andrea Iannone Ducati Team 112
10. Hector Barbera Avintia Racing 102