Stoners ord om Hondan

Idag börjar årets första officiella MotoGp test, där alla team och förare är samlade. I tre dagar kommer teamen att köra så många varv som möjligt på Sepangbanan i Malaysia. Vi kommer naturligtvis att rapportera om hur det går här på Bike.se.

Men det finns en kille som redan har kört i tre dagar i Malaysia och utfört ett gediget arbete för Honda HRC och det är Casey Stoner. Han beskriver med egna ord vad som gjorts under dagarna.

Stoner säger: ”Vi jämförde olika versioner av 2015 års modell av RCV214 och det blev mycket byten fram och tillbaka mellan hojarna. Vi provade lite olika framgaffellösningar först och sedan testade vi olika motormappningar och även olika program för motorbromsen.”

På frågan om hojarna är anpassade just för hans körstil säger Stoner: ”Nej, när jag kör Marquez hoj så anpassar jag mig efter den och likadant när jag kör Pedrosas så får jag ställa om min körstil för att passa den. Kan jag sedan finna något mellanting som skulle fungera för dem bägge så nämner jag det för teamet och sedan är det upp till dem att prova vidare.”

Stoner säger vidare:”Det är viktigt att jag hinner med att testa material och delta i utvecklingen, då både Marquez och Pedrosa har ett mästerskap att tänka på och måste fokusera allt de kan på den uppgiften. Då kan man inte samtidigt vara utvecklingsförare, det hinns inte med och det tar bort fokus från mästerskapet” 

Imorgon får vi läsa och se hur det har gått på första dagens träning i Sepang och höra de första intrycken från teamen när de jämförs mot varandra igen efter några månaders frånvaro från tävlandet.