Smitningar kostar över 200 miljoner om året

Smitningarna som försäkringsbolagen registrerat under förra året uppgick till 20 000 fall. Främst handlar det om parkeringsskador där den skyldige inte gett sig till känna men bland fallen finns även trafikolyckor och prejningar.
 
De senaste siffrorna över hur mycket försäkringsbolagen som är anslutna till Trafikförsäkringsföreningen (TFF) betalade ut i ersättning vid smitningsincidenter avser fjolåret och uppgår till 235 miljoner kronor.
– Skadorna efter smitningar är inte alltid stora, men de är många och ofta onödiga. Att smita är dessutom ett allvarligt brott som kan ge upp till ett års fängelse om det skulle bedömas som grovt, säger Dan Falconer på försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande.
 
 TFF ger ersättning till de personer som blivit skadade eller fått något förstört av ett okänt, oförsäkrat eller utländskt fordon. TFF finansierar det dels genom en lagstadgad avgift som tas ut av de personer som inte har trafikförsäkrat sin bil, dels genom pengar från de svenska försäkringsbolagen.
 
Bike har granskat ett fall som togs upp i tingsrätten där TTF:s höga krav på ersättning av specifikt motorcyklister vid missad inbetalning av trafikförsäkringspremie starkt ifrågasattes. Artikeln publicerads i Bike #2.17.
 

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: