Slarv med blinkers retar flest

 

Förare som inte håller säkerhetsavstånden, som kör för fort, kör för långsamt, eller fotgängare som går rakt ut på gatan vid övergångsställen utan att kasta ordentliga blickar omkring sig. Alla får stå tillbaka till förmån för förare som struntar i att använda sina blinkers.

Yougov har frågat 3 500 svenskar i september vad som retar mest i trafiken, på uppdrag av försäkringsbolaget If. De som svarade på enkäten fick välja tre alternativ och hälften valde förare som inte använder blinkers bland dessa.

– Människor uppskattar inte överraskningar i trafiken. Som bilförare vill man veta vad bilen framför sig tänker göra. Vårdslös körning skapar osäkerhet och irriterar, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Män och kvinnor tycker lika
Närmast bakom hamnade bilister som ligger för nära bakom, följt av förare som skickar sms eller pratar i mobilen och fotgängare som inte ser sig för när de korsar vägen på ett övergångsställe.

Kvinnor och män svarade relativt likartat på frågan. Detsamma gäller för olika åldersgrupper. Noterbart är dock att män oftare stör sig på bilister som kör för långsamt, 28 procent, än kvinnor, 20 procent. Irritationen mot ”vägsniglarna” lägger sig även med åren, de är ett irritationsmoment för 39 procent av 18-29-åringarna och bara 12 procent av dem som är 61 år och äldre.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: