Skjutsa de små säkert!

Vad kan vara roligare än att ta med knatten på en hojsemester runt Sveriges alla härliga badplatser och nöjescentra och samtidigt besöka polarna du inte sett på länge. Kanske handlar det om att spara tid, eller kanske för nöjes skull, ta med junior på morgonen när du skall köra till jobbet och svänga förbi dagis eller skola på vägen. Även om det bara är en så kort tur måste säkerheten och klädseln vara de rätta. Du har ingen chans i världen att rekapitulera resultatet av ett dåligt omdöme i efterhand, och händer det med din lille hjärteklimp kommer du aldrig sluta ångra din låt-gåighet. Vi har kikat lite på vad det finns för hjälpmedel för de små när de åker hoj och vad lagen säger om hjälmar och annat.

Det är lätt att låta sig förvånas över att det faktiskt inte finns något krav på att ett barn under sju år skall ha godkänd hjälm. Detta beror främst på att de yngre barnen löper risk att få skador på nacken av att bära för tunga hjälmar. Än värre kan det bli vid omkullkörning då rörelsekrafterna från en tung hjälm kan vara nog så skadliga. Nu skall man inte låta sig tro att barn under sju inte alls behöver en hjälm överhuvud taget och bara vända brynäskepsen bakfram och gasa hem. För de måste ha någon form av huvudskydd. En hjälm. Hjälmen måste däremot inte vara godkänd som skyddshjälm enligt gällande föreskrifter för vuxna människor. En riktigt stadig cykelhjälm, en hockeyhjälm eller något liknande fungerar, enligt lagen.  
Vi tror, och hoppas å andra sidan, att ingen på fullaste allvar sätter sig och skjutsar sina eller andras barn på motorcykel utan hjälm alls. Det kan vara en god idé att försöka hitta en moped- eller motorcykelhjälm som väger så lite som möjligt. Var gränsen går för vilken hjälmvikt som kan betecknas som skadlig beror naturligvis på barnets ålder, benstomme samt hur ryckig och skumpig färden är. Är du tveksam i fråga om hjälm, barnet och hojåka kan du rådslå med din lokala mc-handlare, barnläkare och ditt sunda förnuft.
Som bra tips för att underlätta för den lille att hålla sig kvar är att köpa ett handtag du som förare har runt midjan och har två handtag i ryggen som barnen kan hålla i sig i. Då bör du också ha i åtanke att vid accelerationer och kast från sida till sida riskerar barnet som inte är så stark i nyporna att helt enkelt tappa taget och i värsta fall trilla av.

För de yngre passagerarna finns specialtillverkade barnsadlar för motorcykel och scooter. Du spänner fast sadeln i hojen och därefter barnet i sadeln. En smidig lösning för dig som är rädd att knatten löper risk att umgås med John Blund eller tappa koncentrationen under färden.
Försiktigt gasande, mjuk och harmoniska körstil är det som absolut rekommenderas vid skjutsning av barn. Få också den lille medveten om att det kan komma snäva svängar, inbromsningar och annat som gör att det kan vara dumt att släppa taget och vinka till kompisar när de åker med. 


Barn vill stanna ofta!
Du skall tänka på att barn ofta blir rastlösa fortare än vi vuxna och att de kan behöva lite stimulans. Det är inte alltid helt lyckat att köra långa sträckor på hoj utan att ha övat upp tålamod och ork.
Stanna hellre för ofta än att den lille knatten kanske får en maratonsittning som gör att framtida åkturer garanterat kommer att börja med protester och missnöje.

Vätskebalansen är viktig att hålla och det som rinner i måste också rinna ur. Uttrycket knatteblåsa kommer inte utan anledning så se till att stanna tillräckligt ofta. Efterhand går det bra att öka  körtiden succesivt.

Annons

Annons