Se upp för vilt i sommar

Nationella Viltolycksrådet, NVR, har presenterat preliminära siffror för 2013 som pekar på inte mindre än 46892 viltolyckor.

Den i särklass vanligaste är kollision med rådjur, över 35000 inrapporterades förra året – det innebär cirka 100 per dag! Därefter kommer älg på strax över 5000 och vildsvin på drygt 3000.

Det finns igen statistik från NVR när det gäller hur många motorcyklar som varit inblandade i en viltolycka men siffrorna de presenterar är ändå relevanta och risken att kollidera med vilt är något vi alla bör ta med i beräkningen när vi är ute och kör. Det är framför allt vid gryning och skymning samt under vår och höst riskerna är som störst.

Värt att nämna är att djur som exempelvis grävling och stora fåglar (förutom örn) inte ingår i statistiken eftersom de inte räknas som vilda djur enligt jaktförordningen 40 paragrafen. Däremot är de stora nog att utgöra ett hot för oss på två hjul.

På http://www.viltolycka.se/regionala-viltolycksrad/ hittar du en komplett lista över Sveriges län. Gå in på ditt län, eller de du ska besöka, och se vilka vägar som är de mest olycksdrabbade.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: