Så undviker du att köpa begagnat från kriminella

Skatteverket har granskat handel med motorfordon som köpts in från andra EU-länder de senaste tre åren. Resultatet visar stora momsbedrägerier och en skatteförlust på minst 100 miljoner kronor. 

– Det är ett ökande problem. Det är främst begagnade husbilar, dyrare personbilar och entreprenadmaskiner som ingår i momsbedrägerierna, säger Mats Berntsson, områdesansvarig på Skatteverket.

Skatteverket har hållit ett möte med motorbranschen om arbetet mot fusket och försöker störa oseriösa aktörer så gott det går. Myndigheten ger flera exempel på problem med handeln, förutom skatteförluster, exempelvis krockskadade och dåligt reparerade bilar som tas in till Sverige från USA via Litauen. Skatteverket främsta tips för hur du undviker att råka köpa begagnade fordon med koppling till kriminalitet hittar du i fältet till höger.

– Varningstecken är om historiken för fordonet verkar oklar, eller om priset är osannolikt lågt. Stora kontantaffärer ska man också vara försiktig med, i synnerhet om köpeskillingen ska betalas till någon annan än säljaren, säger Mats Berntsson.