S-förslag till körkortslån direkt från lobbyister

Det var tidningen Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist som uppmärksammade detta i en artikel i måndags. Han tycker att Bil Sweden och Sveriges trafikskolor riksförbund, som står bakom rapporten, borde få utmärkelsen ”årets lobbyist”.
 
Vi har tidigare rapporterat om Socialdemokraternas förslag att stävja ungdomsarbetslösheten genom att underlätta för unga att ta körkort med hjälp av lån från CSN. I en rapport som publicerades i januari 2013 av branschorganisationer inom motor- och transportsektorn togs fyra förslag till att sänka kostnaden för att ta körkort fram. Ett av dem var just att erbjuda CSN-lån till unga som ville ta körkort.
 
Den formulering som Stefan Löfven ska ha tagit direkt från den rapporten är det  ”moment 22” som unga befinner sig i när de inte får jobb på grund av att de inte har körkort, samtidigt som arbetslösheten gör att de inte har råd att ta kortet.
 
Bil Sweden som tillsammans med Sveriges trafikskolor riksförbund är en av branschorganisationerna bakom rapporten är nöjda med genomslaget. Bil Swedens vd Bertil Moldén svarar så här på Dagens Medias fråga om hur länge de lobbat för förslaget.
– Det har varit ett långt och målmedvetet arbete. Vi har under flera år tagit fram bra och relevant statistikmaterial som äntligen börjat bära frukt.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: