Rossi: ”Ducati gör det orättvist”

När de nya Factory- och Open-klasserna trädde i kraft lyckades Ducati övertyga Dorna om att de behövde en kompromiss för att kunna minska luckan mot Honda och Yamaha. Så Ducati har som enda fabriksteam kunnat åtnjuta mer bränsle, friare utveckling och mjukare däck – precis som Open-förarna. Ducati har nu börjat komma ikapp de andra fabriksförarnas varvtider och Rossi säger nu att det börjar bli dags för dem att bli fabriksteam igen.

– Om GP15 är bra, kommer de kunna utmana oss direkt. De är snabba och har fördelen av extra mjuka däck. Open-kompromissen var bra när de var långsamma, men nu kan jag inte se varför de ska få dra nytta av det reglementet, säger Rossi till GP-Inside. 

Ducati Corses Paolo Ciabatti förstår vad Rossi menar, men säger att situationen kommer lösa sig självt med de regler som satts in. Det är nämligen bestämt att om de vinner ett race, tar två andraplatser eller tre tredjeplatser kommer bränslet minska. Vinner de tre race kommer de förlora det mjuka däcket. 

– Jag förstår Rossis perspektiv. Men glöm inte att Ducati inte vunnit ett GP sedan 2010 och det som räknas är resultat under torrt race. Om vi blir för konkurrenskraftiga kommer vi förlora våra fördelar.