Regeringen vill inte förbjuda mobil

Huruvida man ska få använda sig av sin mobiltelefon när man sitter bakom ratten eller inte är en het potatis. För tillfället har vi ingen lag som förbjuder mobilanvändning i bilen i Sverige, men det är vi relativt ensamma om. Alla andra länder i EU har redan lagar som till exempel ställ krav på handsfree.

Nu har riksdagens trafikutskott tagit ställning mot mobilanvändande bakom ratten, efter att alla riksdagens oppositionspartier, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, har lämnat in motioner för ett förbud.

Trafikutskottet tycker att kommunikationsteknik, till exempel mobiltelefoner, tar uppmärksamhet från själva bilkörningen, vilket hotar trafiksäkerheten. Att skicka och läsa sms är ett exempel på sådant som kräver hög koncentration och tar uppmärksamhet från trafiken, enligt trafikutskottet.

De fyra regeringspartierna har dock reserverat sig mot ställningstagandet. Enligt regeringen visar forskning att förbud inte har någon effekt på trafiksäkerheten. Istället vill man se över trafikförordningen i kombination med att öka förares medvetenhet om riskerna med att använda mobilen när man kör bil.

Diskutera: Tycker du att ett mobilförbud behövs?

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: