Rätt storlek på hjälmen

Det är inte så sällan jag ser motorcyklister som kör omkring med hjälm i helt fel storlek. Du kanske är en av dem som tycker att det inte är så farligt med fel storlek så länge hjälmen är bekväm, eller än värre, du inte har en aning om att din hjälm är av fel storlek.
Om den är för liten riskerar du att inte få ut det skydd din hjälm kunnat ge om den varit i rätt storlek och i värsta fall kan fel storlek redan vid små smällar ge dig otrevliga skador!
En för liten hjälm ligger an för lite mot ditt huvud då den antagligen bara tangerar ditt huvud i panna och och nacke. Detta gör att frigoliten nyttjar för små ytor att ta upp smällen med och därmed skyddar sämre. Hjälmen behöver större anläggningyta för att skydda tillräckligt.
En för stor hjälm ger samma problem som en för liten, huvudet skyddas inte optimalt med fel anläggningsyta mot frigoliten.
Samtidigt kan en för stor hjälm redan i lägre hastigheter medföra risk för, att vid olycka, glida ner över näsbenet och riskera otrevliga skador. Hjämen får alltså inte kunna röra sig på ditt huvud särskillt mycke ens före en olycka!
Du kanske tycker att en mindre hjälm än den du har sitter åt för mycket och inte är bekväm. Vet då om att en ny hjälm anpassar sig något efter ditt huvud och blir helt ok att ha på skallen efter bara några gångers användande.
En begagnad hjälm skall du aldrig köpa av flera anledningar. En hjälm du inte vet vad den varit med om är en lott med dålig vinstchans. Nya är också alltid fräschare att ha på sig. Snåla inte på säkerheten!
En billigare hjälm har ofta mer skumgummi som stoppning och känns därför bekvämare som ny, men stoppningen kommer att ge sig och hjälmen blir för stor och skyddet därefter reduceras. En lagom stor hjälm får du ner till ögonbrynen, men inte över dem!
Känn nu efter om du har en hjälm av rätt storlek och rätta till om det är fel.


Vad är rätt storlek
Du skall alltid välja hjälm som är aningen trång när du köper den. Den  måste gå ner till ögonbrynen men inte över dem! Hjälmen måste sitta lite åt och hjässan måste ändå bottna. Är hjälmen bekväm och skön när du köper den kommer den snart att vara för stor!
Känn också efter så att inte hjälmen är rundare i form en än vad din skalle är.
Det är faktiskt viktigare att hjälmen har rätt storlek än vilket material den är gjord av.
Det är två helt olika saker om hjälmen är för liten eller bara trång.
tänk också på att en hjälm är en engångsartikel, har den varit i backen bör den bytas.