Pulskanonen som stoppar fordon

RF Safe-Stop från det brittiska företaget E2V är en prototyp som stoppar fordon genom att störa deras elsystem. Företaget hävdar att det främst är tänkt att användas av militären som ett icke-dödligt försvarsvapen, men även polisen har visat intresse. 

BBC befann sig på plats under en demonstration för den brittiska polisen, som efteråt tyckte systemet har "potential, men är i ett tidigt skede". Experter har dock uttryckt en oro för att systemet dels inte stannar fordon tillräckligt snabbt och dels för att de kan påverka styr- och bromssystem. Systemet fungerar heller inte mot äldre fordon där elsystemen inte har en lika kritisk roll som på moderna fordon. 

Prototypen ska vara verksam i upp till 50 meter och väger 350 kilo, enligt The Engineer. E2V uppger att de inte tror att RF Safe-Stop påverkar pacemakers och att sjutton länder ska ha visat intresse.

För ett och ett halvt år sedan rapporterade vi att Statens väg och transportforskningsinstitut, VTI, medverkar i det europeiska projektet Savelec, vilket går ut på att utveckla en elektromagnetisk pulskanon  som polisen i framtiden ska kunna använda mot förare som inte samarbetar.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: