Pro Superbike Final på Mantorp Park 25-26 sept

2009 års säsong börjar lida mot sitt slut och än en gång har Skandinaviens främsta förare bjudit på en härlig och rafflande säsong. Ifjol hade tre förare chans på titeln inför finalen; Haaland, Cällis och Papunen. Papunen slog ur underläge och vann med en ynka poängs marginal före Haaland. Haaland kämpade febrilt med att hålla sin placering men fick fightas hårt mot både Cällis, Lundh och Mortenzoni och den glade norrbaggen var onekligen depåns olyckligaste pojke efter racet.

Ifjol hade vi sju olika segrare under de tio racen som kördes. I år har vi fem olika segrare än så länge efter de sju deltävlingarna som är avverkade. Inför finalen nu har Filip Backlund tre poängs ledning ner till Alexander Lundh, men Lundh har tagit in många poäng på den unge Backlund de senaste racen och fortsätter den trenden har vi Lundh som mästare i år. Men så enkelt är det inte, Filip Backlund har alltid varit snabb på Mantorp Park och har en utav fältets absolut effektstarkaste cykel samtidigt som han är grymt snabb ut ur kurvnorna, vilket är otroligt viktigt ut på Mantorps lååånga raka. Sedan är frågan om både Lundh och Backlund kommer att hålla för trycket, det är mycket som står på spel, en gratis säsong i FIM Superstock 1000 till ett värde av 800.000 svenska kronor!

Mortenzoni har kopplat greppet om bronsmedaljen efter segern på Mantorp Park. Han är nio poäng före den regerande mästaren Freddy Papunen. Freddy tänker ge allt för att avsluta den tuffa säsongen på bästa vis och försöka knipa tredjeplatsen i totalen. Trots allt har det längre florerat rykten om att Kawasaki ska dra sig ur sin Pro Superbike-satsning till nästa år, vilket gör att Team CaWalli lär söka efter ett nytt fabrikat till nästa år. Samtidigt är Freddy Papunen sugen på att köra den tyska IDM-serien nästa år. Man är inte bättre än sitt senaste resultat inom roadracing, därför kommer många förare att ge det där lilla extra under finalen.

Om Alexander Lundh vinner eller kommer tvåa med Filip Backlund bakom sig är saken klar, då är Lundh mästare. Men kör han in på en tredjeplats med Filip Backlund på fjärde, hamnar de båda på samma antal poäng, men med Filip som mästare i egenskap av fler racesegrar iår. Så i princip är det vinna eller försvinna som gäller för Lundh i helgen, om inte Filip råkar ut för något då Lundh bara kan bevaka i mål. Men Filip Backlund är känd för att bjuda på bra race och aldrig ge upp när det väl gäller, dessutom var han snabbast av alla när många Pro Superbike-förare testade på Mantorp Park förra veckan. Så det är mycket som talar för Backlund, men med Mad Alex i leken kan allt hända!

Det är så spännande att undertecknad mest troligt kommer att skaka som en asplöv under racet, precis som vanligt! Toaletten har besökts flitigt de senaste dagarna, så det är inte bara Sveriges främsta roadracingförare som är nervösa inför helgen.

David ”Svensken” Andersson kommer till Mantorp Park med en ännu mer sargad kropp efter ännu en krasch. Senast på Ring Knutstorp kraschade Petter Jansson och tog med sig Svensken i fallet och då Henrik Stenberg inte hade någonstans att ta vägen körde han på Svensken bakifrån. Svensken har besökte en idrottsklinik igår för att se om det finns något hjälpmedel att tillgå.
-Jag skulle egentligen varit gipsat i sex veckor men jag tog bort det i söndags (efter en vecka). Jag vill köra men gör det för ont så skiter jag i det. Jag ligger sexa i totalen och kommer med största sannolikhet att vara sexa även efter finalen. Enda anledningen till att köra är att nå mitt mål, topp fem, är det värt det? Frågar sig Svensken som redan är klar mästare i Privatförarcupen. Crazy Mike är femma i sammanställningen för närvarande med två poängs marginal ner till Svensken.

I Privatförarcupen är Petter Jansson mer eller mindre klar silvermedaljör, Petter har 23 poäng mer än Tompa Johansson. Tompa behöver vinna och Petter bryta för att kunna ta hand om silvret. Om bronsmedaljen är det dock betydligt tätare. Tompa har 72 poäng, två mer än Robban Gull och tio respektive tolv mer än Tobbe Larsson och Lukas Ockelfelt.

Något som är extra roligt till finalen är antalet wildcards! Finland kommer att slå sig in i Pro Superbike med Ducati-föraren Topi Haarala och Suzuki-föraren Joni Hannula. Norge är redan med i leken med de ordinarie förarna Kubberöd och Haaland, men till finalen får de sällskap av sina landsmän, Plassen-bröderna på varsin Ducati! Håll utkik efter Ducati 1098R-förarna i helgen, främst då Ole Björn Plassen som utmanat både Kai Börre Andersen och Filip Backlund tidigare i år och bjudit på ett härligt racetempo!

Jimmy Lindström kommer att missa även årets sista race, men kommer att följa spektaklet från plats, detsamma gäller för Nikola Milovanovic som tar hand om sitt brutna nyckelben och fokuserar på nästa säsong.

Men den största frågan är om racet kommer att avgöras på racerbanan eller av domarna vid sidan av banan? Något som återstår att se då kompetensen bland de många olika Tävlingsledarna varierat något ohyggligt.

Klockan 09:00 imorgon bitti drar helgens första träning igång, kvalet startar klockan 14:15. Missa inte söndagens spännande och avgörande race på Viasat Sport 13:45! Viasat Motor eftersänder med start klockan 18:35.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: