Preem lanserar bensin gjord på skogsavfall

För fyra år sedan presenterade Preem en diesel gjord på tallolja, en restprodukt från skogsindustrin. Nu tar drivmedelsbolaget nästa steg med en bensin av samma skogsavfall – ”Evolution Bensin”. Bränslet innehåller 10 procent förnybart, dubbelt så mycket som annan bensin på marknaden, varav hälften kommer från skogsavfall. Den kan tankas i alla bensinfordon. 

– Det är ett första steg. Vi har betydligt högre ambitioner, både för diesel och för bensin, men för att komma vidare behöver vi långsiktiga spelregler från våra politiker, säger Petter Holland, VD och Koncernchef Preem.

I ett pressmeddelande skriver företaget att man med Evolution Bensin sänker koldioxidutsläppen från bensinfordon med över 13 600 ton per år, motsvarande utsläpp från kring 5 500 bilar. Preem anser att man fortsatt måste arbeta med de traditionella drivmedlen då 97 procent av alla fordon drivs på bensin eller diesel, men man ser annalkande problem. 

– För oss som vill investera i utveckling och produktion av nya, mer hållbara drivmedel är det helt avgörande att våra satsningar kan bära sig. Nästa år upphör skattebefrielsen på det förnybara innehållet i drivmedel. Ingen kan idag svara på hur skatter och regelverk ser ut efter det, säger Petter Holland.

Bensinen kommer från slutet av juni finnas på ett 40-tal stationer i södra Sverige och sedan successivt erbjudas på fler stationer allt eftersom. 

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: