Polisens nya verktyg – Cruise Light

Om du kör i Västerbotten, Gävleborg, Stockholm, Skåne, Västra Götaland, Kalmar eller Östergötland kanske du får syn på en polisbil som inte är i utryckning, men trots det kör med ett svagt fast blått sken på taket.

Det är ett pågående test av ett så kallat ”Cruise light”, ett icke-blinkande ljus som ska signalera om polisens närvaro. Idén till ljusen fick trafikpolisen Göran Duesgård från Västra Götaland i början av 1990-talet. Han började exprimentera med att montera tiowattslampor i saftblandarna och drog in en kabel till cigarettändaruttaget.

– Vi provade att köra ut på motorvägen mot Kungsbacka och då såg vi hur storfräsarna som kom bakom åkte in i ledet och hur bilarna framför gick ned i laglig hastighet.
Det här kan bli något, tänkte Göran Duesgård och lämnade in ett förslag till polisen i Västra Götaland 1992. Men här började en seg och utdragen byråkratisk process.

Åren gick och till slut gick Göran Duesgård i pension. Och så plötsligt meddelade polisen i december 2014 att man fått tillstånd att testa ett svagt fast blått sken i larmbågen.

– Vi kan till exempel använda det vid krogmiljöer under stängning, demonstrationer eller situationer med social oro då vi vill visa på närvaro men undvika att uppfattas som provocerande, säger Per Rickander, teknisk specialist på Rikspolisstyrelsen.

Diskutera: Har du sett en polisbil med ”cruise light”? Vad tycker du – bra eller dåligt?