Polisen fokuserar på motorcyklister under påsk

Statistik från de senaste fem åren visar att singelolyckor är vanligast i april, ofta handlar det om för hög hastighet i kombination med lösgrus. Det är under april som säsongen drar igång för de flesta och som antalet skadade och omkomna därmed också ökar. Med det i åtanke gör Polisen en insats under den kommande veckan mot motorcyklister.

–   Hur allvarlig konsekvensen av en olycka blir handlar till stor del om fordonens hastighet. Att hålla skyltad hastighet ökar också möjligheten för andra trafikanter att upptäcka en motorcykelförare i god tid. Vi gör vad vi kan för att minska hastighetsöverträdelserna på våra vägar och satsar extra under nästa vecka, säger Bengt Svensson, kommissarie Rikspolisstyrelsen.

Under april från 2009-2013 var andelen singelolyckor 63 procent. 

– För motorcyklister, som är så oskyddade, är det förstås extra viktigt att hålla hastigheten. Samtidigt uppmanar jag väghållaren att så fort som möjligt samla upp allt grus, säger Monica Green, ordförande för NTF.

Bike har tidigare kunnat rapportera om statistik från Bilprovningen som visar att motorcyklister tar bäst hand om sina fordon.

– Positivt är att motorcyklister månar mest om sina fordon. Det visar Bilprovningens senast sammanställda besiktningsstatistik. Ett säkert fordon som körs av en säker förare på en säker väg ger störst förutsättningar för en säker resa, avslutar Cecilia Blom Hesselgren, Bilprovningen.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: