Pirelli ska köpas för 65 miljarder kronor

Det är Reuters som rapporterar att det 143 år gamla företaget Pirelli kommer att köpas. De stora andelsägarna ska redan ha accepterat köpet som uppskattas vara värt 7,1 miljarder euro – alltså kring 65 miljarder kronor. 

ChemChina, som ägs av den kinesiska staten och är landets ledande tillverkare av däck, kommer att köpa 26,2 procent av Pirelli genom holdingbolaget Camfin. De kommer sedan lansera ett uppköpserbjudande för de resterande andelarna. ChemChina hävdar att man kommer behålla den nuvarande administrationen och verksamheten medan man tillämpar en ny tillväxtstrategi. 

– Partnerskapet med en global spelare som ChemChina, genom sina dotterbolag, representerar en stor möjlighet för Pirelli. CNRC’s affärs och strategiska vision garanterar Pirellis utveckling och stabilitet, säger Pirellis CEO Marco Tronchetti Provera. 

Affären ska nu godkännas av både italienska och kinesiska myndigheter. Köpet ger Kina tillgång till modern däckteknologi medan Pirelli i sin tur får ett starkt fäste i Asien.