Pastranas historiska hopp

Evel Knievel föddes 1938 i amerikanska gruvstaden Butten under knappa förhållanden men under 60-  och 70-talet blev han en av världens mest kända personer genom sina våghalsiga motorcykelstunt. Förra året var det exakt 50 år sedan Evel Knievel efter viss övertalning fick tillstånd att hoppa över fontänen framför Ceasars Palace i Las Vegas. Ett stuntförsök som skulle göra honom till en levenade legend.

Det 42 meter långa hoppet landade han kort vilket ledde till en brutal krasch och fraktur i skallben, lår och höft. Filmen från det spektakulära försöket och kraschen sändes i tv-programmet World Wide Sports som slog tittarrekord tack vare materialet. Med sin vita kostym och med manteln fladdrande i vinden lyckades Evel Knievel bli miljonär på att försöka hoppa med sin motorcykel över lejon, bussar, hajar och raviner. Sitt sista offentliga hopp ska han ha gjort i slutet av 70-talet och i år är det 11 år sedan han gick bort efter en längre tids sjukdom.

Någon modern motsvarighet till Evel Knievel finns inte men Travis Pastrana är inte långt därifrån. Hans karriär började inom motocross men under sent 1990-tal fångades han på allvar av den då starka Freestyle-scenen i USA. Vid 2005 hade han totalt fem guldmedaljer från X Games och flera vinster i Gravity Games, Dew Tour och Red Bull X-Fighters. Ett år senare blev Travis Pastrana först i världen med att landa en dubbel backflip. Vi har även sett honom göra en backflip mellan två pråmar över floden Themsen i London.

Travis Pastrana har även rekord i längdhopp med rallybil och ingen har väl missat videon där han hoppar ut ur ett flygplan utan fallskärm. I sommar ger han sig på tre av Evel Knievels mest kända hopp på en och samma dag. Den åttonde juli ska Travis Pastrana först hoppa över minst 52 mosade bilar och sedan göra ett andra hopp över 16 Greyhound-bussar. Det tredje och avslutande hoppet är över fontänen utanför Ceasars Palace i Las Vegas.

Hela evenemanget görs under Nitro Circus-flagg. Men även motorcykeltillverkaren Indian är med på ett hörn då den motorcykel Travis Pastrana ska köra är deras flat track-racer FTR750.

Motorcykeln har en nyutvecklad 750-kubiks v-twin med 53 grader mellan cylindrarna. Indian har tävlat med modellen i AMA Flat track-serien sedan 2017 och hittills säkrat 14 vinster och en mästerskapstitel med maskinen.

– Det var extremt viktigt att använda en motorcykel liknande de som Evel hoppade med. FTR750 är precis det, en modern evolution av dåtidens flat track-motorcyklar. Den har effekten och bra köregenskaper men jag kommer bara ha några dagar på mig att att lära känna den. För att inte nämna att jag aldrig hoppat med en v-twin förut. Jag har en stor uppgift framför mig men vi är vana med att ta i ordentligt i Nitro Circus, vi kommer ro i land det här, säger Travis Pastrana i ett pressmeddelande från Indian.