På moped över Alperna. Del två.

Del två: Wittenberg – St Martin


Wittenberg – Mitterteich
Morgon. Tidigt i bädd innebär också tidigt upp, väldigt tidig. Bra och skapligt väder gör också att jag skuttar ut från tältet direkt. Knallar raka spåret till järngrinden och konstaterar att den är igenbommad. Går tillbaka till tältet och kokar kaffe. Receptionen öppnar först klockan åtta så det blir att avverka långa promenader i området. Området är stort och det verkar som de har även något slags hotellboende där. Finns också en del djur att kika på och dessutom något tillhåll för vattenskotrar. Förmodligen är stället någon slags gammalt herrgård från förr i tiden, massor av byggnader. Finns alltså ganska mycket att se på och jag kollar i princip var enda skrymsle och vrå för att hitta en utväg tidigare ut därifrån. Ser att det finns två grindar på varsin sida om tjurhagen och att gena genom där är väl det enda sättet att komma ut, men tjurarna ser mer ut som stora bisonoxar och jag lämnar den tanken bakom mig.

 

Strax efter sju ser jag att grinden har öppnats, förmodligen för att hotellgästerna ska komma ut därifrån. Jag har redan packat ihop allt och stått och stampat grus en bra stund. De var så otrevliga kvällen innan så jag bestämmer mig för att klura mig genom någon igenbomning med cykelställ och någon provisorisk bom fram till receptionen. Är de där så får de betalt, annars åker jag iväg. Nu råkar som tur var någon precis öppna dörren och jag får då betala för mitt.

Ut på vägarna igen. Första målet är att få moppen servad och satsar då på Leipzig. GPS:en är inställd på småvägar, men vi gräver oss ännu djupare i träsket och hittar då små smultronställen med vackra vägar varvat med småmysiga byar och städer. Leipzig verkar vara en relativt stor stad och fastnar där en bra stund. Hittar också en Hondahandlare, men de har tyvärr ingen tid att ta in moppen just då.

 

Mot syd istället. Fuskar lite med motorväg en stund och hoppas att ingen polis dyker upp. Dyker de upp så får man väl köra med en -"I do no naaaathin"

Ännu mera vackra småbyar passeras och jag börjar fundera att det är trist att folk ser Tyskland som transitland till alperna. Folk tar raka spåret autobahn eller motorcykeln på biltåg samtidigt som de missar massor av kul körning och vackra vyer.

In i Tjeckien för en snabb genväg tillbaka till Tyskland. I Tjeckien hittar jag en krimskramsmarknad av dess like. Vart jag än vänder mig om så är det en gata fullt med marknadsstånd. Knallar runt där en stund och konstaterar att vart och vartannat marknadsstånd har samma sortiment. Kollar inte på priserna, men med den konkurrensen så måste det vara billigt.

 

Hinner med någon by även i Tjeckien och sen ut därifrån. Efter gränsövergång börjar det bli dags att hitta lite övernattning igen. Hittar en camping strax utanför Mitterteich. Där parkerar vi oss och fördriver sen hela kvällen i princip på samma plats, lagar mat och hänger på nätet. Campingvärden är en otroligt trevlig och omtänksam person som emellanåt går runt och frågar campinggästerna om allt är bra. Mig föreslår hon att jag kan gå upp och sova i ett rum om jag tycker att vädret blir på natten för kyligt i tältet.

 

Mitterteich – St Martin

Morgon och tidigt uppe. Vädret är lite osäkert så jag kokar snabbt kaffe och packar ihop allt. Skriver också en liten lapp åt campingvärdinnan och tackar henne för mycket trevligt bemötande. Direkt efter avfärd kommer också regnet, men den varar bara en stund. Idag är temat, hitta en Hondaverkstad som har tid att ta sig an en service på Visionen. Den största staden som ligger i min riktning är då staden Cham. Fast, innan dess, vädret är skapligt och jag avviker från GPS:en hela tiden, allt för att hitta lite småbyar och småvägar.

Visst hittar jag roliga vägar. En del har dessutom på vissa ställen ganska kraftig lutning, ända upp till 12 procents lutning. Visionen kämpar bra uppför de backarna och sackar som värst ner till cirka 15 knyck.

 

I Cham full tank både tank och dunk. Passar samtidigt på att fråga var närmaste Hondahandlare ligger. Får en beskrivning till en handlare som ligger bara ett par kilometer från macken. Framme hos handlaren noterar jag att på väggen finns en hel del märken, men ingen Honda. Knallar ändå in och frågar var närmaste Honda kan ligga. Killen bakom disk plockar fram från nätet adress, skriver ner adressen på en lapp och jag får då t o m läsa upp så att jag uppfattat rätt. Trevligt och snällt!

 

Hondahandlaren visar sig ligga mitt ute i ingenstans. Från Cham ligger den dessutom i min rikning söderut. Möts av en gammal nedlagd bensinmack som fungerar tydligen som affär och verkstad. Handlaren är liten, men rulljansen är i full gång och här trängs både nya Goldwingar med Crosstourers och lite annat gott och blandat.

Verkstan har totalt fullbokat, men när de förstår varifrån jag kommer och vart jag är på väg, så får jag beskedet från chefen där, -"ten minutes". Jag rullar moppen på baksidan och väntar, underhåller med att provsitta lite hojar under tiden. Meken kommer efter tio minuter ut och visar med fingrarna ytterligare ten minutes. Gott det, jag är bara glad att få en tid på sådär kort tid.

 

Moppen servas och meken tar sig t o m tid till att ta en sväng med den. Med ett leende kommer han tillbaka och kommenterar provturen med ett -"good" samtidigt som han skakar lite på huvudet. Leendet och huvudskakandet tolkar jag som om han funderar om man är riktigt riktig där uppe. Nåja, jag knallar till disken, betalar för mig, går tillbaka runt till verkstan och tackar meken jättemycket för jobbet.

Riktning söderut. Målet idag hade annars varit över Grossglockner och parkera för övernattning vid svenskcampingen i Heiligenblut, men jag inser att jag inte hinner. Sista insläpp över Grossglockner är cirka klockan 19.20. Visst, jag hinner nog till den tiden, men sen ska jag också ta mig över berget. Märker de att det är en moped, vilket de nog gör, så släpper de inte igenom mig ändå.

 

Satsar istället på att gräva mig djupare i GPS:ens värld och hittar igen lite roligare vägar och småbyar. In i Österrike väster om Salzburg. Regnet kommer nu också. Tar riktning Zell am Zee som ligger strax före Grossglockner. Råkar vid ett tillfälle köra in i en lång tunnel som visar att det är förbjudet att köra moped där. Finns en alternativväg, men jag ser skylten så sent och jag ids inte vända. Tunneln går ändå bra, blir några köer efter mig, men ingen som ändå hänger sig på tuten.

 

Regnet avtar. Dyker upp en camping i St Martin, inte långt från Zell am Zee. Det är ganska skönt att smälla upp ett tält om det inte regnar. Chansar inte med vädret, så in där och upp med tältet.

Kvällen ägnas sen åt matlagning, hänga på nätet och lite promenader i närområdet.

 

Resan fortsätter här på mcnytt.se…
Se länk uppe till höger i artikeln!

 

Text och foto: Veijo Saarela

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: