Över 18000 körkort återkallade i år

I fjol återkallades 17 997 körkort mellan januari–juni , vilket betyder att årets siffror är en marginell ökning på 0,47 procent.

Orsakerna till återkallelserna delas upp i åtta punkter, till exempel rattfylleri eller smitning. Fortkörning är den klart vanligaste orsaken till att körkortet spärras.

För att återfå sitt körkort efter återkallelse krävs olika saker, beroende på hur länge körkortet är spärrat och för vilken återkallelsepunkt detta skett. Spärrtiden är lägst en månad och högst tre år.

Spärras körkortet kortare än ett år kommer en ansökningsblankett automatiskt skickas till föraren cirka en månad innan spärrtiden gått ut.

20151208090358.jpg?itok=6lvuvtFX

Är spärrtiden över 12 månader eller om föraren gjort sig skyldig till rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, opålitlig i nykterhetshänseende eller förseelser allvarligare än trafikbrott krävs både nytt kunskaps- och körprov. Då måste även ett nytt körkortstillstånd införskaffas.


Det nya körkortstillståndet kan sökas när det är sex månader kvar av spärrtiden. Men ett ja på ansökan kommer tidigast två månader innan spärrtiden gått ut.

En förare med som tagit körkort för första gången har det på prov i två år. Om körkortet blir spärrat under prövotiden måste ett nytt förarprov göras även om spärrtiden är kortare än ett år.

Diskutera: Vilket trafikbeteende tycker du borde leda till återkallat körkort?