Nytt EU-förslag – ABS eller fartspärr

Att nya motorcyklar på mer än 125 kubik ska ha ABS efter 2016 är inget nytt, det har vi skrivit om förut. EU har dock hela tiden deklarerat att man inte avsåg straffa ut äldre hojar utan att de skärpta reglerna bara skulle gälla nya fordon.

Nu verkar det som om EU avser att backa på det och föreslår istället att motorcyklar mellan 1996 och 2015 års modell samt amatörbyggda motorcyklar oavsett årsmodell antingen ska efterinstallera ABS eller fartbegränsas elektroniskt till 120 km/h.

För motorcyklar från 2011 och nyare gäller tillverkaransvar, det vill säga att det är respektive tillverkare som ska tillhandahålla och bekosta fartspärr alternativt ABS. För äldre motorcyklar är det upp till respektive ägare. Trehjuliga motorcyklar är dock undantagna regeln om ABS.

Enligt EU är orsaken till detta att man ser en negativ trend när det gäller bromsrelaterade olyckor med motorcykel samt att man på detta sätt vill få fram ny teknik som både är säker men också miljövänlig eftersom motorcyklar enligt Josephìne Fatras på Europadepartementet för infrastruktur och trafiksäkerhet (EU-ISTS) är ”klassiska miljöbovar”.

Vi har sökt Claes Tingvall på Trafikverket för en kommentar men han har inte gått att nå.

%d bloggare gillar detta: