Nya P-regler för MC upprör göteborgare

Göteborgs kommun försvårar miljöanpassad arbetspendling – protestaktion på Heden 2 maj.

Den 20 april ändrade Göteborgs Kommuns Trafikkontor en regel från 2005 som innebar att motorcyklar och mopeder fick parkera vid sidan av cykelställ på stadens gator.
Motiven till ändringen var något grumliga. Bland annat anfördes att andra kommuner inte har sådana regler, därför skulle inte heller Göteborg ha det.
I fortsättningen skall motorcykel och EU-moped försöka få plats på ett mindre antal mc-parkeringar, eller betala i en vanlig P-ruta avsedd för bil.
Beslutet väcker starka känslor hos de scooter-, motorcykel- och mopedåkare som använder sina bränslesnåla fordon till arbetspendling.
– Vi förstår inte varför man måste ändra något som är bra, till något som är så mycket sämre, säger Otto Sundqvist, en av de som ställer sig bakom protesterna. Vi kör, fortsätter han, bränslesnåla fordon som tar liten plats i rusningstrafiken. En modern lättare motorcykel drar hälften så mycket bränsle som en miljöbil. Då borde man
underlätta för oss, istället försvårar man.
Att det skulle vara trängsel i cykelställen var ett annat av Trafikkontorets argument. Ett argument som faller platt enligt motorcyklisterna. Nu tvingar man ju ut tvåhjulingarna i P-rutorna. Då får bilarna ännu mindre plats än idag.

Den 2 maj planerar man en aktion på Heden i Göteborg. Tanken är att samla ett stort antal tvåhjulingar av olika slag som skall parkera i P-rutorna, betala, och uppehålla en plats mellan kl 9 och 12.
På så vis får Göteborgs trafikpolitiker bättre förståelse för hur det kommer att bli när man får ytterligare några hundra fordon som ska slåss om p-platserna i centrum.

– Vi hoppas på ett tresiffrigt antal tvåhjulingar på Heden, säger Ulf Aspestedt. Kanske kan det även tjäna som inspiration till andra att titta på en tvåhjulig som ett miljövänligare alternativ till bilen i stan, avslutar han. Det finns ju numera även eldrivna motorcyklar!

För mer information kontakta:
Göteborg Motorcyklister
Ulf Aspestedt 0709-297712

Representanter för en stor mängd tvåhjulsåkare vars vardag påverkas av den här frågan.
Aktionen går av stapeln på Heden, Göteborg, 2 maj klockan 9-12.

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: