Nu är det dags för Speed Weekend

Vintern 2013 lånade jag en streetfightermoddad KTM RC8R som jag tänkte krossa världsrekordet med. Så blev dock inte fallet utan mätaren stannade på 197 km/h, gott och väl 20 ifrån den fortfarande rådande toppnoteringen i klass 30A på knappt 220 blås. Is är nämligen ganska halt och utan fäste blir det som det blir.

På torsdag bär det av upp till isen igen. Till i år satsar vi på bättre fäste, bättre chassi och mer effekt – det låter väl som ett vinnande koncept?

Valet av motorcykel faller även i år på samarbetspartnern KTM och en flong ny 1290 SuperDuke R. Den har gott och väl 20 hästar upp mot RC8:an (samt mer vrid) och chassigeometrin är betydligt lugnare. Dessutom är fjädringsvägen 30 millimeter längre både fram och bak vilket tillsammans med en följsammare grunduppsättning borde innebära både bättre förutsättningar för dubben att bita i isen.

Förra året hade satsade vi på en relativt kort dubb – tanken var att den skulle rulla lätt – men det visade sig vara en felsatsning då bakhjulet spann hejdlöst vid minsta gaspåslag. I år har vi med två olika däck, dels en längre och smalare variant av fjolårsdubben samt en ren finndubbshistoria som vi vet har ett grymt fäste men samtidigt ett högt rullmotstånd. Spontant tror vi mer på den snällare varianten, vi har också gått upp rejält i dubbantal vilket borde säkra tillräckligt fäste.

Själva gummit är precis som förra året Continental TKC80, ett däck med mycket breda klackar som klarar av många dubbar samt, minst lika viktigt, en gummitjocklek som medger att dubben får ett tillräckligt långt instick. Med nästan 150 Nm till förfogande gäller det att dubben inte viker sig när man kranar på och fästet är så bra som vi hoppas på.

Givetvis kan du läsa om hur det gick i tidningen, Bike nummer 5 närmare bestämt, men följ oss både här på bike.se samt på facebook under fredagen och lördagen för att se hur det går. Eller ännu hellre, kvista upp (eller ner) till Årsunda och heja på oss live, vi behöver all hjälp vi kan få om vi ska säkra världsrekordet!  

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: