Nostalgisöndag: Red Bull Romaniacs 2008

Varje söndag presenterar vi en artikel från förr, den här gången minns vi när vi kollade in Red Bull Romaniacs i Bike nummer 10 2008. 

Lukten av adrenalin är tillbaks i byn, ropar speakern under en prolog som påminner mer om en trialtävling än ett endurolopp. Byn heter Sibiu och ligger i fjällen mitt i Rumänien. Red Bull Romaniacs räknas som världens hårdaste endurotävling och sträcker sig över fyra dagar. 208 förare från 28 nationer ställde upp i årets lopp. Bara 88 fullföljde. Detta är platsen för de tuffaste enduroförarna på planeten.
Morgan Rosell från Sverige säger att han visste vad han gav sig in på innan han anmälde sig och han kan inte klassas som oerfaren med två starter i Erzberg (en annan av världens tuffaste endurotävlingar).
– Jag hade först tänkt anmäla mig till lagtävlingen men ingen var intresserad så det slutade med att jag hamnade i Expert Single klassen, säger Morgan.
En klass där var man får klara sig utan hjälp från teamkamrater. Fyra andra svenskar deltog i tävlingen; Hans Karlsson och Hampus Jansson körde i Team Expert-klassen och slutade på slutlig åttonde plats. Mats Igelström och Lars Nyberg körde »Hobby Class« där banan är dragen i lite snällare terräng och slutade sexa i totalställningen.
Prologen är den del av tävlingen som körs mitt inne i stan, med sjuka hinder som bilderna bara visar delar av.
– Jag gjorde en miss och körde med crossdäck istället för trialdäck, fortsätter Morgan som klarade ett varv som ändå räckte till en 11:e plats. 
Det är krav på att alla deltagare kör med GSP då navigeringen är extremt svår ute i skogarna.
– Första dagen blev en minutstrid, då det finns kontroller som fungerar på samma sätt som i Vasaloppet där tävlande har en tid att passa. I de första kontrollerna hade jag någon minuts marginal, men efter ett par sjukt branta backar missade jag sista tiden och blev avplockad.
Enligt tävlingsreglerna får en deltagare bryta max två gånger. I år strök dock arrangören de som inte klarat den första dagens tidkrav, efter att en arg rumänsk markägare hotat deltagare med pistol då tävlingsrutten hade lagts över dennes tomt. 
– Dag två var lättare än den första. Fast »The long walk«, där vi började på 930 meters höjd och efter 600 meters släpande var ner på 600 meter, var tuff. Många »single« förare gick ihop i lag för att klara av sträckan.
Tyvärr slutade tävlingen med en elak magsjuka för Morgan efter att han fått i sig annat vatten än på försluten flaska. 
– Jag ska köra nästa år igen, men då i lagtävlan med min mekaniker som jag hade med i år. Det är en helt otrolig tävling med matchande omgivningar. 
För er som vill köra är startavgiften 11 000 kronor, men då ingår hotell. Sugen? 
Text: Morten Broks/Oscar Algott
Foto: © Samo Vidic/Red Bull Photofiles © Predrag Vuckovic/Red Bull Photofiles

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: