Nej till digitala registreringsskyltar

Den här artikeln publicerades ursprungligen av Bikes syskontidning Vi Bilägare, läs de senaste bilnyheterna genom att klicka här. 

Transportstyrelsen har utrett om det skulle vara värt för den svenska fordonsparken att utrustas med digitala nummerplåtar.

Fördelarna med en uppkopplad, digital registreringsskylt är att den skulle kunna bidra med mer information än bara själva registreringsnumret. Till exempel skulle den kunna fungera som en skylt för att någon övningskör bilen för tillfället eller signalera att bilen är stulen.

Men, den stora nackdelen med skyltarna är den ekonomiska aspekten och Transportstyrelsen säger att det skulle ”kosta mer än det smakar”, därför tycker de inte att de digitala regskyltarna är en bra idé. Att utrusta alla bilar i Sverige med dessar skulle enligt beräkningar kosta någonstans mellan 18 och 77 miljarder kronor. Dessutom finns frågetecken kring personlig integritet. 

Transportstyrelsen tror också att nya bilar kommer att bli så tekniskt avancerade att de själva bidrar med fördelarna som en digital skylt skulle kunna ge. Till exempel skulle bilarna själva kunna förhindra att de blir stulna.
– Framtida, internetuppkopplade fordon skulle vid start kunna kontrollera statusen mot vägtrafikregistret och hindra att föraren kör iväg om något är oklart. Vi tror detta är något som kan bli verklighet inom ett fåtal år, säger Christofer Kärrdahl.

Diskutera: Vad tycker du – borde vi ha digitala registreringsskyltar i Sverige?

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: