Motorcyklister bättre på teorin än bilister

Det är det stora brittiska försäkringsbolaget Carole Nash som i samband med 80 årsjubileumet av det första förarprovet genomfört undersökningen. De lät motorcyklister och bilister ta om sina teoriprov, resultatet är starkt i fördel för de förstnämnda.

– Motorcyklisterna presterade så bra för att de hela tiden måste vara uppmärksamma i trafiken, säger Rebecca Donohue, marknadsföringschef på Carole Nash. Det är ett spännande sätt att färdas, men är också riskabelt och du måste hela tiden vara uppmärksam på allting runt dig och kunna reglerna.

Testet baserades på det officiella i Storbritannien och medan bara 1 av 20 motorcyklister kuggade, klarade inte 1 av 5 bilister provet. Försäkringsbolaget pekar på vägskyltsigenkänning som ett stort problem för bilisterna. 8 skyltar skulle identifieras och 83 procent av motorcyklisterna fick full pott medan motsvarande för bilisterna bara var 67 procent. Frågor kring flera kategorier ställdes, bland annat situationer med motorcyklister där bilister fick det svårt även med de enklare frågorna. 

– Många motorcyklister är också bilister och den här undersökningen visar att erfarenhet med flera olika sorters transport gör dig till en säkrare trafikant, tillade Karel Cole från branschorganisationen MCIA. 

Hade du klarat teoriprovet om du tagit det igen idag?

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: