Motorcykelprojekt från KTH

De blivande ingenjörerna på KTH har genomfört sju projekt inom ämnet mekatronik, en blandning av mekanik och elektronik.
 
Bland de olika uppfinningarna som projekten gett upphov till finns exempelvis en flygande elbil, en drönare för brandmän och en 3D-skrivare för trämaterial. Men vi på Bike fastnade så klart lite extra för två projekt med motorcykel-koppling.
 
Det första är en motorcykelsimulator som tillsammans med ett par VR-glasögon kan ta dig till valfri racerbana. Tanken är att den ska fungera som underhållning men det ska även finnas intresse från skogsindustrin som vill simulera hur det är att köra och arbeta i skogen.
 
Den andra är en dynamisk bromsbänk för el-motorer, specifikt framtagen för el-motorcyklar. Syftet är att optimera effektiviteten i motor- och batterikontroll efter att olika körbanor laddats in.
 
Ansvarig för detta moment i utbildningen är KTH-forskaren Björn Möller, vilket kan förklara förekomsten av två motorcykelprojekt. Han har nämligen varit inblandad i racing med elmotorcyklar under legendariska backtävlingen Pikes Peak. Då har han och hans team jobbat med just optimering av effektiviteten i motor- och batterikontroll.
 

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: