MotoGP: Intensivt på Mugello

Inför racet hade banrekordet spräckts ett par gånger om och den sista att göra det var ingen mindre än Valentino Rossi som gjorde det med sitt pole-sättande varv på 1:46:208 i kvalet. Bakom honom på andra startplats stod Jorge Lorenzo med sin Ducati, tätt följd av Movistar Yamahas Maverick Vinales, Andrea Dovizioso på Ducati och Marc Marquez.

Ducati satte rekordet för högst uppmätta hastighet någonsin när Andrea Dovizioso kom upp i 356,5 km/h på Mugello. Inför en laddad publik med Rossi på pole, gick starten och Lorenzo fick en bra start med Rossi och Marquez tätt i hälarna och redan innan första varvet ens hade kommit igenom de första svängarna hade Marquez armbågat undan Pramac-Ducati föraren Danilo Petrucci i sin jakt på tätposition.

Värre gick det för Dani Pedrosa med flera som inte lyckades hålla sig på hjulen. Totalt sett var det sex förare som inte kom i mål i detta race. Inte ens Marc Marquez höll sig på hjulen hela racet igenom då han åkte av från att ha kört upp sig till en andra placering. Trots en heroisk insats att försöka rädda situationen efter ett framhjulssläpp så åkte han obönhörligen ut i gruset men lyckades ändå komma ut på banan igen. Tyvärr blev avståndet till täten för stort och Marquez fick se sig själv i slutet av resultatlistorna till en skadeglad publikskara på Mugello.

I slutet av racet stod den hetaste bataljen längre ner, då fighten om tredjeplats blev en hett eftertraktad plats efter att Ducati nästan höll på att bli historiska genom att säkra samtliga pallplatser. Det skulle visa sig vara högst tillfälligt då den tredje Ducatin som styrdes av Petrucci fick se sig passerad av både Rossi och Iannone när greppet i hans däck började ge upp.