Mobiltelefon i bilen ska utredas

 

På torsdagen meddelade regeringen att Statens väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, ska utreda frågan om teknikanvändning bland bilförare.

Trafikforskarna på VTI ska analysera vilka åtgärder som effektivt stoppar bilister från att prata i telefon, skriva sms och utföra andra uppgifter som stör uppmärksamheten på trafiken.

– Trafiksäkerheten kan förbättras med tekniska hjälpmedel, men fel använt kan den till och med försämras, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) i en kommentar.

– Eftersom undersökningar visar att förbud har begränsad effekt för trafiksäkerheten, måste vi se vilka andra åtgärder som kan vidtas.

Det var tidigare i november som VTI presenterade en sammanställning av forskning inom området för mobiltelefonanvändning i bilen. Där slog man fast att effekten av ett förbud skulle avta efter bara ett år och användningen återgå till samma nivå som innan förbudet.

Samma rapport visade att handhållet mobilprat påverkar körningen negativt och att ingen forskning tyder på att handsfree skulle vara mindre farligt. VTI ska redovisa uppdraget senast den 1 april 2012.

Diskutera: Ska mobilprat och sms under bilkörning förbjudas?

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: