Michelin-test i Portugal

 

Vägen till Monchique har varit en dröm av kurvor med hela repertoaren; öppna, snabba, serpentiner, uppför de grönklädda sluttningarna, ner på andra sidan med den klassiska höger-vänstern över valvbron i sten nere i botten på dalgången. Bitvis dålig asfalt har däcken med lätt elegans tagit hand om; vi har kunnat koncentrera oss på körningen. Regnet hänger i luften men det är milt.
Jag har aldrig lärt mig att dricka kaffe ordentligt, men eftersom jag står inne i ett fik i byhålan Monchique kastar jag mig utför smakstupet och beställer en espresso. Vad som står utom allt tvivel är Michelins Anakee III däck, på de vägar vi kört från Portimaos racebana har de fullkomligt briljerat med neutralt uppträdande, makalöst bra grepp och hög precision. Bara att sikta och styra dit man vill. 

Efter lunch är det bankörning som gäller, vi ska känna vi på nya Michelin Power Supersport. Jag råkar missa målflaggen och får ett extra varv på den lilla R6:an. Nästa gäng åker ut och det lätta duggregnet vid banans södra del övergår i ett tätt strilande ösregn. Övningen avbryts, vi kommer ändå inte kunna pressa några däck i detta väder. Lite trist, jag hade just börjat hitta runt på den kuperade, underbara banan. Däcken hann dock visa att de är fina att styra runt med och bergstadiga på långrakan samt vid inbromsning. De har en lite, lite spetsigare profil än Michelin Pilot Power 3 som höjer banegenskaperna. Med en kompetent chaffis bakom styret snurrar Power Supersport runt Portimao på 1,52. Endast ett par sekunder långsammare än rena racetider med slicks.

Vi får nu, passande nog, en liten demonstration av våtgreppet på Michelin Pilot Power 3. En vattenbegjuten sektion med ganska slät betong som ger sämre grepp är scen, skådis är Michelins testförare. En S1000RR ståtar som viktigaste rekvisita, där bakhjulet obönhörligen lyfter från marken vid varje inbromsning. Denna övning klarar Power 3 bättre än något annat konkurrentdäck enligt oberoende tester som gjorts. Sen får vi själva chansen att känna på våtgreppet på detta sportiga landsvägsdäck. Jag lägger beslag på en Triumph Street Triple och festen kan börja. Vi tar oss på underbara vägar ut till atlantkusten där vågorna slår in mot klipporna. Det ösregnar hela tiden men tempot är ändå högt uppskruvat. Inte ett enda släpp, inga sladdar, bara massa grepp i blötan. Michelin har levererat.

Text: Jan Olsson

Senaste utgåvan

Annonser

%d bloggare gillar detta: