Lekfordon inte alltid för lek

Lekfordon är enligt Transportstyrelsen fordon som är avsedda för barn upp till 14 år och som inte går att köra fortare än sex kilometer i timmen. Om ett lekfordon har motor så måste det vara en elmotor. Trots det så marknadsförs många två- och fyrhjulingar med förbränningsmotor som lekfordon.

För fordon med förbränningsmotor gäller helt andra regler än för lekfordonen och det kan leda till böter för föräldrarna om de inte har koll. Grundregeln är att de endast får framföras på inhägnat område. Men det betyder inte att det är tillåtet att köra omkring i trädgården, även om det är staket runt. För att ett område ska räknas som inhägnat krävs tillstånd, och finns inte det så kan ansvariga vuxna dömas till dagsböter och framtida körkortstillstånd för barnet kan påverkas. Reglerna är likadana både i städer och på landsbygden.

Enligt NTF skadades cirka 7 000 personer i fyrhjulingsolyckor under åren 2007-2010, 40 procent av de som skadades var barn under 15 år. Bland de fordon som inte räknas som lekfordon finns bland annat minimoto, barnsnöskoter, knattecross och barnfyrhjuling.

– Om du vill köpa ett fordon till ditt barn eller barnbarn, fundera en extra gång på om fordonet är säkert eller inte! Sen måste handlarna börja ta sitt ansvar och inte marknadsföra fordon till barn som de inte får köra, säger Monica Green, ordförande NTF.

Diskutera: Borde  försäljarna ta mer ansvar för  att informera om rådande lagar och regler?

Artikeln publicerades ursprungligen hos vår syskontidning Vi Bilägare.