Ledare #6.14

I början av april sände Aftonbladet TV och Brottscentralen ett inslag under rubriken ”vägens värstingar”. Programmet handlade i korthet om ”faran” motorcyklister utgör i trafiken och utan att presentera vare sig fakta från forskning eller undersökningar, lutade sig hela programupplägget mot enstaka videoklipp från trafikpolisen som utgångspunkt för en efterföljande debatt i studion. Sakkunniga saknades och programledarna tycktes ha glömt i princip allt som de undervisats när de studerade journalistik. Chefredaktör Magnus Wallner skrev ett debattinlägg på bike.se (besök redaktions­bloggen) om p­rogrammets tvivelaktiga upplägg och rena sakfel – gensvaret från er läsare blev enormt! 

 

Precis som många av er har även vi fått nog av nyhetsrapportering om motorcyklister som innehåller bristande fakta, avsaknad av objektivitet och vars enda syfte tycks vara att skapa sensationslystna rubriker. De flesta initierade ser denna typ av rapportering just för vad den är – skitjournalistik – medan risken är större att oinvigda sväljer det hela med hull och hår. Det skapar en felaktig bild av motor­cyklismen i Sverige och på sikt kan det vara förödande om vi inte alla hjälps åt för att sprida kunskap och en mer sanningsenlig bild. Var källkritisk och våga säga ifrån när artiklar och program med tveksamt innehåll publiceras – det är inte okej!

För att ge ett bredare exempel på vinklad rapportering kan den som vill testa att googla ”mc-döden”. Mängden resultat över artiklar från stora tidningar runt om i landet är skrämmande många. För det första – vad är egentligen mc-döden? Ett påhittat ord som för flera år sedan spred sig som en löpeld på redaktioner med uppenbar nyhetstorka. Varför skrivs det inte om bil-döden, steg-döden, snubbel-döden eller annat där betydligt fler råkar illa ut än på motorcykel? Nästa gång jag ser rubriken ”mc-döden slog till igen” tänker jag ställa ansvarig utgivare ett par vänligt formulerade frågor huruvida det verkligen är nyhetsrapportering de sysslar med? Och det tycker jag du också ska göra, tillsammans kan vi visa att det får vara nog. Tänkt dock på att också uppmuntra de som faktiskt gör rätt! Det är minst lika viktigt.

Annons

Annons